All on-site for free -Download method Click here

Pathe FondationThe art of inserting a new building into an historic city block means engaging in an open, physical dialogue with the existing city buildings. Building onto a structure also presents an opportunity for a wideranging renovation project, a reclaiming of space.
Pathe FondationThe new headquarters of the Fondation Jérôme Seydoux-Pathé is an unexpected presence, a curved volume glimpsed floating in the middle of a courtyard, anchored on just a few supports.
Pathe FondationIt is complimented by a group of birch trees, a floral island set in the dense mineral context of the city. The Fondation Jérôme Seydoux-Pathé is an organisation dedicated to the preservation of Pathé’s heritage, and to the promotion of cinematography.
Pathe FondationIts new headquarters sits at the centre of a block in Paris’ XIII arrondissement, where a mid-19th century theatre – transformed into one of Paris’ first cinemas in the mid-1900s, radically transformed again in the 1960s – once stood.
Pathe FondationThe new building, which will be finished over the next few months, will house Pathé’s archives, exhibition spaces for temporary and permanent collections, a 70-seat screening room, and the Pathé Foundation’s offices. The project called for the demolition of the two existing buildings to create an organic shaped ‘creature’ that better responds to the restrictions of the site.
Pathe FondationThe idea was to respond to the functional and representative programme requested by the Fondation, while at the same time increasing the quality of the space surrounding the new building.
Pathe FondationThe facade on the avenue des Gobelins has been restored and preserved, for its historic and artistic value. Decorated with sculptures by a young Auguste Rodin, it is not only a historical landmark, but also an iconic building for the Gobelins area.
Pathe FondationA new transparent building just behind the street facade that looks a little like a greenhouse, is the public area of the Foundation. From this building visitors have a view through the transparent ground floor of the second building in the courtyard that houses the project’s main activities, to the garden beyond.
Pathe FondationThe peculiar design of this building is determined by the limits and requirements of the site. While keeping its distance from the surrounding buildings, the new building actually improves its neighbours’ access to daylight and air and by reducing the building’s footprint, the project creates space for a garden at the back of the site.
Pathe FondationThe upper part of the building is made of glass, providing natural light for the Foundation’s offices. From the street the building is glimpsed through and over the restored façade – a discreet presence during the daytime, it will softly glow at night.
Pathe FondationLocation: Paris, France
Architects: Renzo Piano Building Workshop
Year: 2006-2014
Client: Fondation Jérôme Seydoux – Pathé
Photographs: Michel Denancé
Pathe FondationPathe FondationPathe FondationPathe FondationPathe FondationPathe FondationPathe Fondation
Article by 
with permalink:
Labels: ,

Post a Comment

Write Comment here and that has not been able Us Thank you

Author Name

{picture#} Archi-new Study Architecture I love Blog {facebook#archi4new/} {twitter#} {google#} {youtube#}

Contact Form


Email *

Message *

Powered by Blogger.