All on-site for free -Download method Click here


Located in a district famous for railway industry in Niigata city, Akiha Ward Cultural Center is a 3000m2 public theater with 496 seats. This building is designed to be the cultural incubator for the locals who have long-waited for it.

Akiha Ward Cultural CenterSitting on a 17000m2 former baseball field, the structure, landscape and parking are organized along the arc of baseball field to evoke the site memory. The surrounding area is a residential district on a vast flatland with few small hills.
Akiha Ward Cultural CenterFollowing some characteristics of some hills, the global formation of the building is terraced landscapes where people can mount and take in the panoramic view. The planning has been developed through workshops with the locals. Several rooms and functions were added in response to their requests.
Akiha Ward Cultural CenterFrom the competition phase, countless transformations changed the building outline from a precise circle to a distorted circular form composed of 46 different arcs. The planning diagram is stratified in the order of exterior corridor, entrance lobby, functional rooms, backstage corridor, the main hall.
Akiha Ward Cultural CenterDue to the simple diagram, several functional rooms such as practice rooms and dressing rooms can be used from both entrance lobby and backstage corridor. This improves operational availability.
Akiha Ward Cultural CenterTo accommodate the gap between the global formation and the planning based on the workshop, the structural concrete walls are bent and twisted to reach the balanced support points of the roof slabs.
Akiha Ward Cultural CenterThe main hall is like a concrete cave under a hill. The structural element itself works as acoustic reflectors which give extraordinary acoustics by the force of its high specific gravity.
Akiha Ward Cultural CenterThe heavy solid wall and ceiling can reflect the lower sound ranges which conventional wall materials absorb. This provides us with special experiences which makes you feel as if you were at the concert in a natural cave, and not in a building.
Akiha Ward Cultural CenterTo optimize the acoustic effect, the concrete structure is perforated like a net, and the porous aluminum sheets are installed in the holes as acoustic absorbent.
Akiha Ward Cultural CenterInterior finish of the concrete structure of the hall is fully-dabbed for sound diffusion. With the lighting effects, the solid concrete looks sometimes massive, sometimes weightless, and implies warmth of human hands. Source: Chiaki Arai.
Akiha Ward Cultural CenterLocation: Niigata, Japan
Architects: Chiaki Arai
Project Team: Chiaki Arai ,Ryoichi Yoshizaki, Tomonori Niimi, Akira Sogo
Structural Engineer: TIS&PARTNERS Co., Ltd.
Engineer And Air Condition: Sogo Consultans
Acoustical Consultant: Nagata Acoustics
Theater Consultant: Theatre Workshop
Interior: Chiaki Arai Urban and Architecture Design
Landscape: Chiaki Arai Urban and Architecture Design
Contractor: Taisei and Shinko and Tanaka joint venture
Electrical Services: Sakaden and Yae and Saito joint venture
Gas Services: Echigotennen Gas Co.,Ltd. Niigata branch
Area: 2997.0 sqm
Year: 2013
Photographs: Taisuke Ogawa
Akiha Ward Cultural CenterAkiha Ward Cultural CenterAkiha Ward Cultural Center

Akiha Ward Cultural Center
Site Plan
Akiha Ward Cultural Center
First Floor Plan
Akiha Ward Cultural Center
Second Floor Plan
Akiha Ward Cultural Center
Third Floor Plan

Akiha Ward Cultural CenterAkiha Ward Cultural Center

Post a Comment

Write Comment here and that has not been able Us Thank you

Author Name

{picture#} Archi-new Study Architecture I love Blog {facebook#archi4new/} {twitter#} {google#} {youtube#}

Contact Form


Email *

Message *

Powered by Blogger.